Bread for dummies önskar GLAD PÅSKABRÖD!!

τσουρέκι πασχαλινό = påsk tsourekí 

Vi på Bread for dummies önskar alla läsare en riktig Glad Påsk och delar med oss av ett urgammalt recept från min farmor i Grekland på traditionellt grekiskt påskbröd! 
Detta behöver du:
  • 12 koppar mjöl
  • 3 matskedar torrjäst 
  • 1 kopp smält smör
  • 1 kopp socker
  • 6 ägg
  • 1/2 tablespoon vaniljextrat och 2 koppar vatten
  • 2-3 bitar kåda krossat med 1/4 tesked socker
  • 1 kopp ljummen mjölk
  • 3/4 tesked havssalt
  • 1 ägg välblandat med 4 matskedar vatten
  • seasamfrön eller mandelflarn
  • kokta ägg till dekoration
  • Blanda torrjästen med den ljummna mjölken. Blanda i några matskedar mjöl och låt stå på ett varmt ställe för jäsning. 

    Blanda (i en skål) 10 koppar mjöl och salt. Lägg till det smälta smöret. Bland ner vanlijextrat och vatten.

    Addera ägg, kåda, socker och jästblandningen. Därefter knådar du degen noga och länge (ca 20 min) Sedan är det dags för jäsning i 1,5 h. 

    När degen är färdigjäst är det dags att vara kreativ och låta fantasin flöda... 

    Gräddas i 175 grader i ca 30 minuter!

    Lycka till!


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0