I brödets fotspår

Vet du när människan började äta bröd? Eller vart brödets vagga är? Bread for dummies delar med sig av sina brödkunskaper... 
Människan blev bofast när hon började odla spannmål. Brödet har sin vagga i dåvarande Mesopotamien (nuvarande Irak) ca. 6000-8000 f.Kr. Människan lärde sig tidigt att med hjälp av stenar mala sönder sädeskorn och blanda med vatten till en gröt. Troligtvis är brödet en vidareutvecklng av olika slags rostad gröt. I Egypten 2500 f. Kr. uppfann man bakugnen och kunde då framställa det första brödet som var syrat, poröst och med skorpa. Bröd bakades nu i en mängd olika former och fick ett symboliskt värde. Brödet utgjorde basfödan i dessa tidiga kulturer. 
Under antiken fanns bröd att köpa på marknader. Från Grekland spreds brödet till romarriket. I och med att människor under den gyllene tidåldern var på resande fot spred sig brödkulturen, vilket kom att påverka form och smak på bröd. En mängd olika brödsorter växte fram. Klostren kom så småningom att ta över de antika brödtraditionerna och vidareutveckla brödutbudet. Bröd med kristna symboler blev vanliga, så som, ägg bröd, krosbröd och ringformade bröd. 
I Europa finns en tydlig skiljelinje vad gäller brödbvanor. I östra och norra Europa äter man mer rågbröd, medan man i västra och södra Europa äter mer vitt bröd. Orsakerna bakom skillnaderna i brödvanor är många, bland annat beror det på växtbetingelser och historisk påverkan. 
Under fornnordisk tid i Sverige åt svenskarna mjukt, ojäst bröd bakat på korn. Kornen maldes för hand och bakades direkt på en stenhäll intill öppen eld. I och med Kristendomens införande ändrades svenskarnas brödvanor. Till exempel gav bakugnen möjlighet till det jästa, gräddade brödet. 
Under tidig medeltid kom väderkvarnen till Norden från Europa. Den kom att ersätta handkvarnen. Detta var en revolutionerande påverkan på den Nordiska brödkulturen. Det blev nu möjligt att mala stora mängder mjöl på en gång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0