Fas 2. Jäsning

Jästen som vi köper i mataffären är en stam av Saccharomyces cerevisiae. Man kanske inte alltid tänker på att jäst är en levande organism. Om man iakttar jäst under mikroskop ser man att jästcellerna ser ut som vindruvsliknande kulor.  Jästen består av encelliga organismer, en specialform av svampar.

Under jäsningen sker en mängd kemiska processer och det är inte bara jästen som inverkar. Amylasenzymer är ett enzym i mjöl som spjälkar mjölets stärkelse till maltos. Maltos omvandlas sedan med hjälp av jästens maltas till glukos. Med jästens olika enzymer omvandlas glukos till koldioxid och alkohol. Det är koldioxid som får degen att jäsa.

 Glukos --> koldioxid + etanol + energi

C6H12O6 --> 2 CO2 + 2 C2H5OH + 200 kJ

 

Bild tagen från NE.se 2010-02-23


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0