vi tar det en gång till-några surdegstips på vägen...
Att baka med surdeg är på tapeten! I dagens stressiga tider är surdegsbakning kanske ett sätt att koppla av och sluta stressa. Det går inte att stressa när man bakar surdegsbröd, det kräver lite tid och tålamod. Men vem kan stå emot världens godaste bröd? Nu lyder långsamhetens lov, detta kan bli en bra början till att baka surdegsbröd eller några tips på vägen för dig som redan är igång! (Se även inlägget om surdeg)
Surdegstips

Surdegsbröd med knaprig skorpa och syrlig smak!
Surdegstips
- Mysteriet med surdeg är jäsningen. Förutsättningarna finns i luften runtomkring oss!
- A och O för en surdegsgrund är att du lyckas få bra fart på den. Den ska vara "levande", bubbla och lukta fräscht syrligt.
- Degen ska gärna jäsa över en natt, gärna i kylen. Den långa jästiden gör att brödet sedan blir saftigt och syrligt.
- Du kan gärna låta degen jäsa i en plastlåda med lock, vilket gör att degen reser sig bättre
- Som regel är det alltid bättre att ha en lösare deg än en för fast
- Ett tips vid brödbakning är att väga alla ingredienser, eftersom mjölvolymen kan variera beroende på luftfuktigheten
- Tillsats av vattenmängd kan variera lite beroende på vilken mjölsort du använder. Man får helt enkelt testa sig fram
- Ju längre du arbetar degen, desto segare och knaprigare blir det

Surdegsbröd med knaprig skorpa och syrlig smak!
(Källa: FEMINA, Nr 1. januari 2010)
Kommentarer
Trackback