Celiaki - Glutenintolerans
Tidigare har vi förklarat mycket om gluten och dess funktion i brödet. Men vad händer om man inte tål gluten, en viktig del i vårt bröd?
Celiaki eller glutenintolerans som det också kallas innebär alltså att man inte tål gluten och därför bör undvika all mat som innehåller gluten, bland annat vanligt bröd och pasta. När man som glutenintolerant får i sig gluten så påverkar det tunntarmen och gör att man inte kan ta upp näringsämnen så bra som man bör kunna. Det som händer är att tarmludden som normalt sett ska finnas slätas ut och därför inte tar upp näring.
Idag finns inget botemedel mot denna kroniska sjukdom, utan personer med celiaki får helt enkelt undvika gluten helt och hållet! Detta kan dock vara ganska krångligt eftersom mycket av den mat som finns att köpa innehåller gluten. Som tur är finns det numera ett ganska stort utbud av glutenfria produkter men att alltid tänka på det kan vara påfrestande, då det blir svårt att vara spontan när det gäller mat - t.ex. om en pizzeria inte erbjuder glutenfria pizzabottnar!
Glutenfri mjölmix
Dagens brödcitat
"Bättre brödlös än rådlös"
Tips ! http://gluten-celiaki.blogspot.se/