Degvätska - degspad
Degvätska eller degspad är den vätska man blandar jästen och mjölet med. Degvätska påverkar både smaken och konsistensen hos brödet. Olika degvätskor funderar på olika sätt:
Vatten
används till båda ljust och mörkt matbröd. Bröd av vetedegar blir storporigt och lite segt men lätt och luftigt och får knaprig skorpa.Till rågdegar kan man blanda vattnet med något syrligt, t ex ättiksyra. Syran framhäver rågsmaken och gör dessutom att brödet blir lättare att skära.
Mjölk
ger ett finporigt bröd med fyllig smak och mjuk skorpa, ocg brödet håller sig mjukt länge. Mjölken tillför brödet kalcium och protein.
Fillmjölk och yoghurt
ger brödet fin, lite syrlig smak. Används mest till grovt, mörkt bröd, som blir ganska likt surdegsbröd.
Vassla/vassle
fås som biprodukt vid tillverkning av bl a färskost. Den kan användas som degspad till både ljust och mörkt bröd och ger en något syrlig smak.
Öl, porter, svagdricka, julmust och vört
används ibland till mörkare och grövre bröd. De ger brödet en mustig och fyllig smak.
Dagens brödcitat
"Ska man äta kakor,
ska de vara goda."
Vatten
används till båda ljust och mörkt matbröd. Bröd av vetedegar blir storporigt och lite segt men lätt och luftigt och får knaprig skorpa.Till rågdegar kan man blanda vattnet med något syrligt, t ex ättiksyra. Syran framhäver rågsmaken och gör dessutom att brödet blir lättare att skära.
Mjölk
ger ett finporigt bröd med fyllig smak och mjuk skorpa, ocg brödet håller sig mjukt länge. Mjölken tillför brödet kalcium och protein.
Fillmjölk och yoghurt
ger brödet fin, lite syrlig smak. Används mest till grovt, mörkt bröd, som blir ganska likt surdegsbröd.
Vassla/vassle
fås som biprodukt vid tillverkning av bl a färskost. Den kan användas som degspad till både ljust och mörkt bröd och ger en något syrlig smak.
Öl, porter, svagdricka, julmust och vört
används ibland till mörkare och grövre bröd. De ger brödet en mustig och fyllig smak.
Dagens brödcitat
"Ska man äta kakor,
ska de vara goda."
Kommentarer
Trackback