Scones
Går det att baka utan jäst?
Bread for dummies testar att baka scones

Vi började med att blanda 8 dl vetemöjl...

med 4 teskedar bakpulver...

och 1 tesked salt i en bunke.

De torra ingredienserna blandades noga...

innan vi lade i smör (100 g)...

och sönderdelade det för hand...


hällde i 3 dl mjölk och knådade degen.

En färdig deg :)

Degen delades i 4 mindre delar...

som plattades ut...

och skårades...

och sedan naggades.

De ogräddade sconesen placerades på en smord plåt som sattes in i ugnen.

Där fick de vara i 250 grader i cirka 10 minuter.

De varma, nygräddade sconesen avnjöts med vispgrädde och sylt!
Hur är det då möjligt att baka utan jäst?
Bread for dummies testar att baka scones

Vi började med att blanda 8 dl vetemöjl...

med 4 teskedar bakpulver...

och 1 tesked salt i en bunke.

De torra ingredienserna blandades noga...

innan vi lade i smör (100 g)...

och sönderdelade det för hand...


hällde i 3 dl mjölk och knådade degen.

En färdig deg :)

Degen delades i 4 mindre delar...

som plattades ut...

och skårades...

och sedan naggades.

De ogräddade sconesen placerades på en smord plåt som sattes in i ugnen.

Där fick de vara i 250 grader i cirka 10 minuter.

De varma, nygräddade sconesen avnjöts med vispgrädde och sylt!
Hur är det då möjligt att baka utan jäst?
Bakpulver kan användas som jäsmedel när degen innehåller mycket fett och socker så att jäst hämmas eller då man eftersträvar så kort baktid som möjligt. Bakpulver består av bikarbonat (natriumvätekarbonat) eller hjortronsalt (ammoniumvätekarbonat) och ett surt ämne blandat med stärkelse. I kontakt med vätska bildas koldioxid då det basiska ämnet blandas och reagerar med det sura. Sönderdelningen av bikarbonaten fortsätter även under upphettning så bakverken kan fortsätta att svälla även i ugnen.
Dagens brödcitat
"Även en skorpa är ett bröd."
Finskt ordspråk
Kommentarer
Trackback