Bread for dummies önskar GLAD PÅSKABRÖD!!

τσουρέκι πασχαλινό = påsk tsourekí 

Vi på Bread for dummies önskar alla läsare en riktig Glad Påsk och delar med oss av ett urgammalt recept från min farmor i Grekland på traditionellt grekiskt påskbröd! 
Detta behöver du:
  • 12 koppar mjöl
  • 3 matskedar torrjäst 
  • 1 kopp smält smör
  • 1 kopp socker
  • 6 ägg
  • 1/2 tablespoon vaniljextrat och 2 koppar vatten
  • 2-3 bitar kåda krossat med 1/4 tesked socker
  • 1 kopp ljummen mjölk
  • 3/4 tesked havssalt
  • 1 ägg välblandat med 4 matskedar vatten
  • seasamfrön eller mandelflarn
  • kokta ägg till dekoration
  • Blanda torrjästen med den ljummna mjölken. Blanda i några matskedar mjöl och låt stå på ett varmt ställe för jäsning. 

    Blanda (i en skål) 10 koppar mjöl och salt. Lägg till det smälta smöret. Bland ner vanlijextrat och vatten.

    Addera ägg, kåda, socker och jästblandningen. Därefter knådar du degen noga och länge (ca 20 min) Sedan är det dags för jäsning i 1,5 h. 

    När degen är färdigjäst är det dags att vara kreativ och låta fantasin flöda... 

    Gräddas i 175 grader i ca 30 minuter!

    Lycka till!


    I brödets fotspår

    Vet du när människan började äta bröd? Eller vart brödets vagga är? Bread for dummies delar med sig av sina brödkunskaper... 
    Människan blev bofast när hon började odla spannmål. Brödet har sin vagga i dåvarande Mesopotamien (nuvarande Irak) ca. 6000-8000 f.Kr. Människan lärde sig tidigt att med hjälp av stenar mala sönder sädeskorn och blanda med vatten till en gröt. Troligtvis är brödet en vidareutvecklng av olika slags rostad gröt. I Egypten 2500 f. Kr. uppfann man bakugnen och kunde då framställa det första brödet som var syrat, poröst och med skorpa. Bröd bakades nu i en mängd olika former och fick ett symboliskt värde. Brödet utgjorde basfödan i dessa tidiga kulturer. 
    Under antiken fanns bröd att köpa på marknader. Från Grekland spreds brödet till romarriket. I och med att människor under den gyllene tidåldern var på resande fot spred sig brödkulturen, vilket kom att påverka form och smak på bröd. En mängd olika brödsorter växte fram. Klostren kom så småningom att ta över de antika brödtraditionerna och vidareutveckla brödutbudet. Bröd med kristna symboler blev vanliga, så som, ägg bröd, krosbröd och ringformade bröd. 
    I Europa finns en tydlig skiljelinje vad gäller brödbvanor. I östra och norra Europa äter man mer rågbröd, medan man i västra och södra Europa äter mer vitt bröd. Orsakerna bakom skillnaderna i brödvanor är många, bland annat beror det på växtbetingelser och historisk påverkan. 
    Under fornnordisk tid i Sverige åt svenskarna mjukt, ojäst bröd bakat på korn. Kornen maldes för hand och bakades direkt på en stenhäll intill öppen eld. I och med Kristendomens införande ändrades svenskarnas brödvanor. Till exempel gav bakugnen möjlighet till det jästa, gräddade brödet. 
    Under tidig medeltid kom väderkvarnen till Norden från Europa. Den kom att ersätta handkvarnen. Detta var en revolutionerande påverkan på den Nordiska brödkulturen. Det blev nu möjligt att mala stora mängder mjöl på en gång!

    RSS 2.0