Kan man baka bullar på surdegsgrund?





Dagens brödcitat
"Ost och bröd stillar hungersnöd."
Experiment jäsning
Bread For Dummies undersöker!
Vi har rent mjöl i påsen!
Vad händer med jäsningen vid tillsats av stor mängd socker? Vi var nyfikna på detta och därför gör vi en undersökning för att söka svar på vår fråga!
Vid tillsats av mer socker kan jäsningen komma igång fortare. Men, jäsningen kan också hämmas vid tillsats av för mycket socker. Det ville vi undersöka med ett praktiskt försök. Vi förberedde två identiska degar bestående av samma mängd mjöl, vatten och jäst, men med olika mycket socker (dubbelt så mycket socker i den ena degen.) Degarna knådades och fick sedan jäsa i 40 minuter. Därefter jämfördes de två degarna. Vi kunde genaste konstatera att degen med minst socker hade jäst mest. När vi tittade närmare på den kunde vi se att den hade ett finare strukturellt nätverk samt var luftigare. Se bilder nedan!
Det finns olika sortes jäst, torr och färsk jäst, jäst för söta och osötade degar!
Jästen smulas ned i ljummet vatten!
De två degarna, deg 2 till höger innehåller dubbelt så mycket socker som deg 1 till vänster
Deg 1 till vänster jäser på bra, medan det går sämre på jäsfronten i för deg 2! Lägg märke till de bildade luftbubblorna i båda degarna
Jäsningen pågår för fullt, iallafall för deg 1
Efter jäsningen testade vi degarnas elastisitet och tittade närmare på det strukturella nätverket
Deg 1 hade ett mycket tydligt och fint nätverk
Det ser inte riktigt lika bra ut för deg 2...
Dagens brödcitat
"I brist på bröd äter man limpa"
Fas 2. Jäsning
Jästen som vi köper i mataffären är en stam av Saccharomyces cerevisiae. Man kanske inte alltid tänker på att jäst är en levande organism. Om man iakttar jäst under mikroskop ser man att jästcellerna ser ut som vindruvsliknande kulor. Jästen består av encelliga organismer, en specialform av svampar.
Under jäsningen sker en mängd kemiska processer och det är inte bara jästen som inverkar. Amylasenzymer är ett enzym i mjöl som spjälkar mjölets stärkelse till maltos. Maltos omvandlas sedan med hjälp av jästens maltas till glukos. Med jästens olika enzymer omvandlas glukos till koldioxid och alkohol. Det är koldioxid som får degen att jäsa.
Glukos --> koldioxid + etanol + energi
C6H12O6 --> 2 CO2 + 2 C2H5OH + 200 kJ
Bild tagen från NE.se 2010-02-23
Avbakningen - Vad händer med brödet i ugnen?
När den formade och hävda degen placeras i ugnen kondenseras vattnet i degen till vattenånga, vilket leder till en snabb uppvärmning av ytan. Stärkelsen i ytan förklistras och bildar en sammanhängande hinna kring degen. Degens volymökning beror främst på den inneslutna gasens värmeexpansion och en intensivare jäsning då de biologiska processerna förtsätter vid 30-50 grader. Det vill säga jästen fortsätter att producera koldioxid och alkohol. (se inlägg om jäsning)
När temperaturen stiger över 50 grader dör jästcellerna. Vid 50-70 grader börjar gluten att denaturera, det vill säga en förändring av ämnets naturliga egenskaper sker. Glutennätverket stabiliseras och vatten avges till stärkelsen som börjar förklistra. När inkråmet når temperaturen kring 70 grader denatureras proteinet. De förlorar sin elasticitet samt vattenbindningsförmåga. Enzymerna inaktiveras och när temperaturen närmar sig 100 grader upphör de biologiska processerna och brödstrukturen stabiliseras. Skorpan blir betydligt varmare och i avbakningens slutskede karamelliseras dextriner, som bildats då stärkelsen bryts ned. Kanske har du lagt märket till att brödet först får den gyllene bruna färgen strax innan det är färdig gräddat? Brunfärningsreaktioner mellan sockerarter och aminosyror äger rum först då. Detta är det sista steget i avbakningen och brödet är därefter klart att ta ur ugnen!


Bullar av stål eller lyckas med baket?

Programmet "Bullar av stål" går på Svt 1, tisdag kl 17:25! Missa ej detta tillfälle att inspireras av Camilla Plum
vi tar det en gång till-några surdegstips på vägen...
Surdegstips
- Mysteriet med surdeg är jäsningen. Förutsättningarna finns i luften runtomkring oss!
- A och O för en surdegsgrund är att du lyckas få bra fart på den. Den ska vara "levande", bubbla och lukta fräscht syrligt.
- Degen ska gärna jäsa över en natt, gärna i kylen. Den långa jästiden gör att brödet sedan blir saftigt och syrligt.
- Du kan gärna låta degen jäsa i en plastlåda med lock, vilket gör att degen reser sig bättre
- Som regel är det alltid bättre att ha en lösare deg än en för fast
- Ett tips vid brödbakning är att väga alla ingredienser, eftersom mjölvolymen kan variera beroende på luftfuktigheten
- Tillsats av vattenmängd kan variera lite beroende på vilken mjölsort du använder. Man får helt enkelt testa sig fram
- Ju längre du arbetar degen, desto segare och knaprigare blir det

Surdegsbröd med knaprig skorpa och syrlig smak!
Brödtips!
I tidningen HÄLSA nr 2 februari 2010 stod det ett litet tips för glada brödbakare.
- Vid bakning av ljusa bröd kan du blanda i lite nyponmjöl i slutskedet av knådningen. Det gör brödet elastiskt och fungerar som askorbinsyra, vilket har en viss konserveringseffekt.

Tillsätt lite nyponmjöl för en lyckad ljusdeg!
- Bakar du mörkt bröd kan du istället bland i lite öl som har samma effekt!
Dagens brödcitat
"Den som har bröd har många bekymmer. Den brödlöse har allenast ett, det är stort."
Bysantinskt ordspråk från 1200-talet
Visste du att?
Visste du att...
...fryst bröd som fått tina har lägre GI än nybakat!
-Femina jan. 2010-
Visste du att...
...Använder du ett mjöl med mycket gluten så får du ett segt och knaprigt bröd. Till exemel Vetemjöl Special!
-Femina jan. 2010-

Vetemjöl special innehåller mer gluten
Visste du att...
...Förvarar man sitt bröd i en plastpåse förlorar man snabbt dess goda skorpa...
Visste du att...
...Askorbinsyra, som är framställt på kemisk väg, tillsätts i alla mjölsorter och hjälper till att "lyfta" och konservera degen. I Saltå Kvarns mjöler tillsätts istället istället nyponextrakt som har samma funktion.
-Saltå Kvarn-
Enkät
Brödenkät
Ålder:............... Kön:............... Sysselsättning:..............................
1. Hur ofta äter du bröd?
varje dag
nån gång i veckan
aldrig
annat:....................
2. Till vilka måltider äter du bröd? (flera alternativ får kryssas i)
frukost
lunch
middag
mellanmål
kvällsfika
3. Vilka sorters bröd äter du vanligtvis? (flera alternativ får kryssas i)
limpa
surdegsbröd
rostat bröd
grovt bröd
ljust bröd
annat:....................
4. Har du nån gång bakat ditt eget bröd?
ja
nej
5. Bakas det i familjen?
ja
nej
6. Skulle du kunna tänka dig att baka själv?
ja
nej
7. Om nej, varför inte? (flera alternativ får kryssas i)
det verkar tråkigt
tidsbrist
det verkar svårt
annat:....................
8. Vad skulle kunna motivera dig till att baka bröd?
godare smak
man vet vad det innehåller
spara pengar
man slipper gå ut
det är coolt att baka sitt eget bröd
annat:.....................Matbröd
De äldsta arkeologiska fynden av brödbak kommer från Babylon, Mesopotamien och området kring floderna Eufrat och Tigris. Man har bland annat slagit fast att sädesslagen korn och vete odlats där sedan 7000-talet f Kr. Av frön från dessa sädesslag kokade man gröt. Kanske spilldes en del av gröten ut på en het sten och den första brödkakan bakades av misstag?
Bakkunskaperna spred sig så smånig om vidare till Egypten. Väggmålningar som återfinns i Ramses III:s grav från 1100-talet f Kr vittnar om att det redan då fanns en brödindustri med storbagerier. Den upphettade stenplattan, som ursprungligen hade använts som gräddningsunderlag, hade utvecklats till konformade ugnar tillverkade av torkad lera från Nilens stränder. Dessa ugnar var rymliga och höll värmen länge. Egyptierna kunde jäsa degen och denna kunskap kom till Europa när Israeliterna tågade ut ur Egypten. Greker och romare förfinade sedan bakkonsten ytterligare.
De äldsta svenska brödfynden är från 200-talet och hittades vid utgrävningar på Helgö 1963. Det dröjde länge innan man började jäsa brödet i Sverige, redan flera tusen år f Kr var sedan vida tillämpad i sydligare kultur länder medan det fram till medeltiden endast bakades ojäst bröd i Norden. Brödet som bestod av osiktat mjöl och vatten gräddades utomhus, direkt i glöden, inlindat i löv och bark eller på brödstenar som lutades mot eldstaden. När brödet kallnat blev det stenhårt så det var tvunget att ätas varmt. Vikingarna tog med sig kunskaperna att baka bröd i ugn från sina utlandsresor och man började så smånig om att baka bröd i kupolformade ugnar. Under medeltiden kom den svenska ölbryggningen igång och det är troligt att man då också fick de första jästa bröden.
Mjölsorter
Vetemjöl
Vetemjöl är den vanligaste mjölsorten i Sverige. Det beror på att vetemjöl innehåller mycket glutenbildande proteiner, och gör bröden luftiga och porösa.
Vetemjöl special
Vetemjöl special är ett vetemjöl med högre proteinkvalitet än vanligt vetemjöl. Det passar därför bra i matbröd, och gör att degen blir fastare.
Rågmjöl
Rågmjöl är ett fullkornsmjöl där inga delar blir bortskiktade, och innehåller därför mycket fibrer. Rågmjöl används oftast till surdegsbröd (Läs hur du gör din egen surdeg HÄR) och även i knäckeutbröd.
Majsmjöl
För de som är glutenintoleranta finns bland annat majsmjöl, som är, precis som det låter, gjort på majs! Man kan använda majsmjöl till bland annat välling och tortillas.
Potatismjöl
Potatismjöl är ännu ett glutenfritt alternativ och är självklart gjort på potatis. Det används som förtjockningsmedel i matlagning, t.ex. när man ska göra krämer eller såser.
Dagens brödcitat
"Bröd är egentligen uppblåst gluten"
J.H.C. Atkins